Jaké potraviny zařadit do zdravého jídelníčku?

Strava je v našem životě důležitá. Jíst musíme každý den, a proto bychom si měli pečlivě vybírat, jaké potraviny zařazujeme do svého jídelníčku. Pokud se budeme živit pouze špatnými a nezdravými potravinami, hrozí nám různé obtíže, jako nadváha až obezita, nedostatek vitamínů, minerálů nebo zvýšené riziko nejrůznějších onemocnění. Správná životospráva je uváděná jako prevence u onemocnění srdce, cév nebo různých nádorových onemocnění.

Jaké potraviny bychom ale měli přijímat, abychom z nich čerpali to, co naše tělo potřebuje?

olivový olej

Ryby a mořské plody

Tyto potraviny jsou pro nás velmi cenným zdrojem vitamínů a minerálů, jako je jód nebo omega 3 mastné kyseliny. Ryby mají také obvykle menší procento tuku než některé druhy masa a jsou proto ideální jako potravina pro doplnění bílkovin. Jen si dejte pozor na čerstvost kupovaných ryb.

Olivový olej

Jako zdroj zdravých tuků můžeme do našeho jídelníčku zařadit olivový olej. Ten se skvěle hodí především do studené kuchyně, jako zálivka do salátů, dochucování pokrmů a podobně. Je skvělým zdrojem antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky, rovněž také vitamínů E a K. I u této potraviny si dejte velký pozor na kvalitu. Vždy kupujte ten nejkvalitnější olivový olej https://www.olivum.cz/olivovy-olej/.

citrusy

Citrusové ovoce

Citrusy mají výhodu, že mají menší obsah cukru než jiné druhy ovoce. Řadíme mezi ně citróny, pomeranče, mandarinky, pomelo a mnoho dalších. Skvěle se hodí především v sychravém období, jelikož jsou pro nás zdrojem vitamínů C, ale také třeba vitamínu B, hořčíku nebo vápníku.

Listová zelenina

Zkuste listovou zeleninu doplnit každé své jídlo. Jedná se o významný zdroj vitamínů a minerálů, především kyseliny listové. Má velmi nízký obsah kalorií a pokud ji přidáte k jídlu, budete více sytí ovšem ne za cenu toho, že přijmete zbytečné množství kalorií.